miercuri, 20 noiembrie 2013

Tort Cozonac

Pentru aluat:
250 g de faina,3 oua,sare,15 g de zahar,15 g de drojdie proaspata,1 pahar de apa calda,100 g de unt sau margarina.

Pentru sirop:1 l de apa,450 g de zahar,250 g de armelada sau gem de caise,1 pahar de rom.

Se plamadeste intai drojdia dizolvand-o intr-o patrime din paharul de apa calda si se amesteca cu 75 grame de faina,formand un cocolos de aluat suplu.
Se acopera cu restul de faina si se lasa sa creasca la loc cald 30 de minute.Cand a crescut se adauga zaharul,sarea,ouale.
Se lucreaza repede pana se obtine un aluat destul de tare,apoi se toarna putin cate putin,restul de apa calda,pana ce aluatul devine iarasi suplu.
Se lasa sa se odihneasca 15 minute intr-un prosop curat sau tifon.
Se mai framanta putin,se face cocolos si se pune intr-o forma rotunda bine unsa ,de asemena marime incat aluatul sa n-o umple mai mult de jumatate.
Se lasa sa se ridice pana ajunge aproape de  marginile formei.
Se da la cuptor fierbinte si se tine 20 de minute,fara sa se deschida cuptorul.Se incearca daca e copt cu lama cutitului.Dupa 5 minute de la scoaterea din cuptor,se desprinde usor de pe peretii vasului si se rastoarna pe un platou.
Se insiropeaza cu siropul cald dar nu fierbinte.Nu se pune tot siropul dintr-o data ci la intervale dupa cukm il absoarbe prajitura.Cand e complet rece si bine siropat se imbraca cu marmelada,frecata energic cu o lingura de apa.
Se serveste cu frisca sau simpla ,sau presarata cu nuca gratinata ori cu stafide.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu