luni, 9 martie 2015

Reteta secreta Kurtos Kalacs

Aceasta prajitura unica , este o specialitate a bucatariei transilvanene. Aparatul traditional de preparat kurtos consta dintr-o rola de lemn cu diametrul de 10 cm si lungimea de 40 cm, in jurul careia se infasoara fasii de aluat groase de un centimetru.
Suprafata exterioara a aluatului o ungem inainte de coacere cu o glazura din miere si galbenus de ou, zahar sau zahar , nuci sau migdale.
 Coacem prajitura la carbuni intorcand din cand in cand rola cu mana.
Deasemenea prajitura poate fi coapta in cuptor.
Pentru aceasta se infasoara fasiile inguste de aluat pe niste tevi metalice (initial se foloseau stiuleti de porumb fara boabe) si se coc pe gratar de carbuni.

Ingrediente:

Aluat:

drojdie proaspata
 - lapte
 - faina
 - oua
 - galbenusuri de oua
 - zahar pudra
 - unt

Pentru Uns

- unt
- oua
- nuci pentru presarat
- zahar pudra pentru presarat
Preparare:

Framantam toate ingredientele pana devine un aluat tare si se lasa la odihnit o ora.
 Maruntim nucile ,intindem aluatul, il taiem fasii cu grosimea de 0,5 cm si se infasoara pe tevile de metal.
Ungem cu oul batut, presaram zahar pudra, nuci si se dau pt 15 minute in cuptorul preincalzit. Se servesc calde.
Reteta originala de la francize Karoly Poiana Brasov.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu